Biografie: Jan Thate, huisarts te Warnsveld

Een speciaal project van de Dorpsraad Warnsveld, waar ik als oud gemeentesecretaris van Warnsveld een jaar met heel veel plezier aan heb gewerkt.

Dit boek is een eerbetoon aan een bijzondere Warnsvelder. Johannes Baptista Thate (1906-1995) was er gedurende vijfendertig jaar een gedreven en betrokken huisarts. Behalve huisarts was hij ook amateur-astronoom, die met zijn zelfgebouwde sterrenkijker het heelal afspeurde. Verder was hij een begaafd kunstschilder. In zijn schaarse vrije tijd maakte hij een groot oeuvre aan tekeningen, aquarellen en schilderijen, vaak in de vrije natuur van de Achterhoek. In veel huiskamers van (kinderen van) oud-patiënten hangen nog schilderijen en aquarellen van zijn hand. Ook was hij officieel waarnemer van het KNMI. Met de door hem gemeten temperatuur van 38,6 graden Celsius op 23 augustus 1944, de hoogste ooit in Nederland, zette hij Warnsveld blijvend op de ‘weerkaart’. Tenslotte kreeg hij ook bekendheid door zijn archeologische vondsten uit de laat Romeinse tijd in de buurt van Almen.

Maar bovenal was hij een boeiend mens, die het waard is om herinnerd te worden. Dit boek beschrijft in scènes het leven van deze geliefde dokter, kunstenaar en amateur-astronoom vanaf zijn studie in Leiden tot zijn overlijden in Groot Dochteren. Het boek is rijk geïllustreerd met foto’s en met afbeeldingen van zijn kunstwerken.
Menig Warnsvelder zal met een glimlach situaties herkennen, zelf meegemaakt of van horen zeggen, rondom deze kleurrijke en intrigerende huisarts.

Het boek is uitgegeven door Uitgeverij Diepenmaat in Dieren en het kost € 19,95.
Het kan onder meer worden aangeschaft bij boekhandels in Warnsveld (Readshop), Zutphen (Van Someren & Ten Bosch, Boek en Buro), Gorssel (Bechtle), Lochem (Lovink), Vorden (Bruna) en Brummen (Primera).
Het kan ook worden besteld bij iedere andere boekhandel: ISBN 978-90-78115-83-0.

Top